Transportprijzen bereiken recordniveau

Transportprijzen bereiken recordniveau

Transportprijzen bereiken recordniveau

 

De transportprijzen zijn in het tweede kwartaal van 2015 met 10,4 procent gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2015. Daarmee zijn ze hoger dan ooit.

 

De index van de transportprijzen zijn het tweede kwartaal naar een recordhoogte gestegen tot 104.9. Dat is de hoogste index sinds het begin van de metingen in 2008. Dat blijkt uit de vierentwintigste editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting.

Stijging ruim 10 procent

De index van 104.9 is een stijging van ruim tien procent ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar. In vergelijking met het indexniveau van het tweede kwartaal van 2014  is de prijsindex 4.9 procent hoger.

Lage dieselprijzen

Erik van Dort, supply chain director bij Capgemini merkt op: “De cijfers van 2015 weerspiegelen duidelijk het economisch herstel in Europa. Als we de zeer lage dieselprijzen nog in beschouwing nemen, is dit resultaat nog opmerkelijker.” In het tweede kwartaal van 2015 steeg de diesel index met 5.3 procent naar een index van 90.7. Dit is 10.6 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Capaciteitsindex

De capaciteitsindex zakte naar 67.8 (-34.8%), dit is het laagste niveau sinds het tweede kwartaal van 2011 (index 66.6) en het tweede laagste sinds het begin van de metingen in 2008. Peter Förster, Managing Director van Transporeon: “De trend naar lage capaciteit, die in het eerste kwartaal al zichtbaar werd, zet zich in het tweede kwartaal verder.  Onze verladerklanten bevestigen deze ontwikkeling. Zij ondervinden meer moeilijkheden in het zoeken naar logistieke dienstverleners voor hun transportopdrachten.”

Terug naar het nieuws overzicht