HOE VERTEL JIJ JE VERHAAL IN JE CV?

HOE VERTEL JIJ JE VERHAAL IN JE CV?

Hoe vertel jij je verhaal in je cv?

Wanneer het alweer een tijd geleden is dat je voor het laatst je cv hebt bijgewerkt, kan het nogal lastig zijn om te bepalen waar nu precies te beginnen. Ik bedoel, welke werkervaringen en prestaties moet je nou opnemen in je cv? Welke zijn nu relevant voor de vacature waarop jij wilt reageren? Zijn er bovendien nog nieuwe cv-regels en trends die je over het hoofd hebt gezien? En moet je cv nu uit één pagina of uit twee pagina’s bestaan?

Ongetwijfeld heb je weleens een speurtocht gedaan op internet om al deze vragen te beantwoorden. Het resultaat was waarschijnlijk: vermoeidheid door het lezen van tientallen artikelen met cv-tips. Wees gerust, ik heb goed nieuws voor je. Je kunt namelijk je speurtocht op Google staken. Laat dit artikel jouw gids zijn. Bonque, de ICT vacaturesite, geeft je de ultieme checklist voor een perfect cv dat jou je droombaan gaat bezorgen.

1. Je cv hoeft echt niet alles te bevatten
Je cv hoeft niet elke werkervaring te bevatten die je ooit hebt gehad. Kijk, je cv is niet een uitgebreide lijst van je werkervaringen. Je cv is een document met een marketingdoeleinde. Het ideale cv verkoopt jou als ‘right man/woman for the job.’ Dat houdt in dat je in elk cv dat je verstuurt, de meest relevante prestaties, werkervaringen en vaardigheden benadrukt. Het meest relevant voor de vacature waar jij op reageert.

2. Houd voor jezelf een totaaloverzicht bij
Zoals gezegd: reageer jij op meerdere vacatures, dan zul je waarschijnlijk verschillende cv’s opsturen waarin verschillende prestaties en vaardigheden zijn benadrukt. Met andere woorden: je wilt kunnen spelen met informatie. Het is daarom handig om een basisdocument aan te maken en bij te houden. Een document waarin alle info over jouw carrière is opgenomen. Dit betekent bijvoorbeeld opname van al je werkervaringen. Het kan daarbij niet uitgebreid genoeg. Licht dus al je werkervaringen toe met de posities die jij hebt bekleed en breng nuances aan in de verschillende posities.  Vergeet ook niet speciale projecten waar je aan hebt gewerkt op te nemen. Hetzelfde geldt voor je opgedane vaardigheden en je behaalde diploma’s.
Wat is het voordeel van zo’n uitgebreid basisdocument? Het voordeel is dat wanneer je je cv aan het samenstellen bent voor een bepaalde vacature, je al je inspiratie uit dit basisdocument kunt opdoen. Sterker nog, je hoeft alleen nog maar te knippen en plakken om zo de relevante informatie bij elkaar te knutselen.

3. Het beste van jezelf komt boven de vouw
Stel je eens  de volgende situatie voor: je zit in je meest comfortabele stoel en leest een krant, een uur later bekijk je op je laptop je favoriete nieuws- en amusementsites en je googelt tussendoor nog naar last minutes. Wat is het eerste wat je bij al deze activiteiten doet?

Juist, je bekijkt als eerste de informatie zoals weergegeven boven de vouw. Dus in plaats van de hele krant te lezen, bekijk je eerst de headlines boven de vouw. In plaats van een hele nieuwssite door te spitten, bekijk je eerst de headlines op de bovenste helft van de webpage. In plaats van alle zoekresultaten van 1 tot 10 aan te klikken op Google, bekijk je alleen de top 5.
Waarom? Het is die informatie op basis waarvan je een eerste indruk vormt en filtert. Je moet wel filteren, anders stel je jezelf bloot aan een overvloed van informatie. Je filtersysteem werkt eenvoudig en effectief. Alleen als de informatie boven de vouw je bevalt, lees je verder.
Zo werkt dit ook met je cv. Je toekomstige werkgever filtert eigenlijk op dezelfde manier. Jij moet ervoor zorgen dat je beste ervaringen en prestaties zichtbaar zijn in de bovenste helft van je document. Want dat is het deel dat jouw toekomstige werkgever als eerste bekijkt en op basis waarvan hij of zij beslist om te blijven lezen. Dus plaats je beste en meest relevante ervaringen eerst.

4. Vermijd algemene statements
Algemene statements helpen jouw cv niet naar een hoger niveau. Je kunt ze wel gebruiken als je een hele grote carrièreswitch maakt en je voorgaande werkervaringen totaal niet aansluiten bij de huidige vacature, maar in andere situaties voegen ze niets toe. Wat verstaan we onder algemene statements? Denk aan statements als:
- ‘Mijn doel is om een aanwinst te worden van een bedrijf waar ik ten volle mijn vaardigheden kan ontplooien en verdere werkervaring op kan doen. Bovendien ben ik gebrand om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit en productiviteit van het bedrijf.’
- ‘Op zoek naar een positie als System Engineer.’
- ‘Vaardige, enthousiaste en betrouwbare ICT’er op zoek naar een positie die het beste mijn ervaringen, vaardigheden en ‘soft skills’ reflecteert.

5. De volgorde is omgekeerd chronologisch
Ben je op zoek naar de juiste opbouw van al je relevante werkervaringen en vaardigheden? De omgekeerd chronologische volgorde is de veilige keuze. Je meest recente werkervaring en opgedane vaardigheid komt als eerst.

6. Het ideale cv is bij voorkeur maar één pagina lang
Bestaat het ideale cv nu uit één of uit twee pagina’s? Dit is op het internet ook een veel terugkomende vraag. Het blijkt dat streven naar het maken van een cv bestaande uit één pagina de beste keuze is. Je zult namelijk zien dat wanneer het streven één pagina is,  je automatisch gedwongen wordt om informatie zo beknopt mogelijk te presenteren. Heb je genoeg relevante en belangrijke werkervaringen, trainingen en vaardigheden die 2 pagina’s in beslag nemen, moet je natuurlijk voor 2 pagina’s gaan.

7. Overweeg eens een online toevoeging aan je cv

Ik hoop dat je de rode draad van deze 7 tips snapt. Het gaat erom dat je je verhaal zo goed mogelijk vertelt. Zodanig dat je toekomstige werkgever niet anders kan concluderen dat jij de beste persoon bent om de vacature in te vullen.

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat het je echt niet lukt om je hele verhaal in één pagina op te nemen. Je wilt misschien wat visuele voorbeelden van je werk laten zien. In dat geval kan een eigen website een uitkomst zijn. Je kunt dan de belangrijkste details in je cv opnemen, inclusief een link naar je persoonlijke website. Daar kun je dieper ingaan op wat jou de ideale kandidaat maakt.

Terug naar het nieuws overzicht