Hij/Zij heeft hier nooit gewerkt!

Hij/Zij heeft hier nooit gewerkt!

 

“Always look on the bright side of life”

Dat bluffen vaak noodzakelijk is, weet iedereen. Hoe moet je anders opvallen tussen al die honderden kandidaten. Met een leuke opmaak kom je een heel eind, maar het is uiteindelijk de inhoud die telt. Er zijn natuurlijk een aantal punten waarover je kunt bluffen op je CV.

Iedereen heeft kwaliteiten en mindere punten. Een onschuldige manier om te bluffen op je cv is het ombuigen van een zwakte naar een sterk punt. Zo kun je de zwakte “uitstelgedrag” ook verwoorden als “presteert het beste onder constante druk” of “stressbestendig”. “Dominant” verwoord je bijvoorbeeld als “assertief” of “leidinggevende kwaliteiten”. Zorg ervoor dat je dicht bij jezelf blijft. Dit zorgt ervoor dat als je bluft, dit het meest geloofwaardig overkomt. Ga dus geen eigenschappen ophangen die totaal niet bij je passen.
 

Je hebt niet alleen koffie gehaald

Je kunt natuurlijk ook bluffen op het gebied van werkervaring en functie. Stel je voor, je solliciteert op een junior functie waarvoor je 2 tot 3 jaar werkervaring nodig hebt. Ookal heb je tot op heden alleen onbetaalde stages gedaan, zet dit op je CV als werkervaring. Vaak heb je volledig meegedraaid en heb je dus wel degelijk werkervaring opgedaan tijdens deze stage. Op deze manier sprokkel je beetje bij beetje werkervaring bij elkaar.
 

Makkelijk te achterhalen leugen

Ook over contractduur wordt veel gelogen. Pas op met het aandikken van de tijdspanne van je werkervaring. Het kan een groot verschil maken of je ergens een half jaar of een jaar hebt gewerkt. Vroeg of laat zal een werkgever hier altijd achter komen. Of dit nu gebeurt door een referentie of een gedeeld contact, het zal je hoe dan ook duur komen te staan. Nog erger is het om werkervaring die niet of nauwelijks bestaat te vermelden op je CV. In het ergste scenario neemt je toekomstige werkgever contact op met deze “werkgever” en komt diegene er zo achter dat je “topbaan” niet meer was dan een proefperiode die niet verlengd is.

Ditzelfde geldt voor je opleiding. Hoewel steeds meer werkgevers de harde eis van een diploma laten varen, is je opleidings- en kennisniveau ook voor deze werkgevers van belang. Ook met een mbo-diploma en aanvullende cursussen kunt je uiteindelijk een hbo-denkniveau bereiken. Zorg wel dat deze opgedane kennis en ervaring aan kunt tonen. Het is namelijk enorm makkelijk voor een werkgever om met screeningstools te achterhalen of je deze opleidingen en cursussen daadwerkelijk hebt gevolgd en afgerond.
 

Als je niet verder komt dan je m’appelle

Tot slot is er de praktische kennis. Dit gebeurt met name op het gebied van taal- en computervaardigheden. Dit zijn vaardigheden die gemakkelijk te testen zijn en waarmee je snel door de mand valt. Zet dus vooral niet op je CV dat je een aardig woordje Frans spreekt, wanneer je niet verder komt dan het bestellen van een kopje koffie op het terras.

Weet waar de grens ligt en wat de consequenties kunnen zijn. Dik vooral je kwaliteiten aan en zet je zwaktes om in iets positiefs: bluf jezelf (met mate) naar je droombaan!

 Bron: mijn sales recruiter

Terug naar het nieuws overzicht