De voordelen van flexibele arbeidsvoorwaarden

De voordelen van flexibele arbeidsvoorwaarden

Werknemers vinden het steeds belangrijker dat ze de keuze krijgen bij het invullen van hun arbeidsvoorwaarden. Tegenwoordig hebben ze andere voorkeuren omtrent hun arbeidsvoorwaarden, de een wil graag een auto van de zaak en de ander wil graag via de organisatie een opleiding volgen. Veel organisaties gaan daarom over naar flexibele arbeidsvoorwaarden. Maar wat houdt dat dan precies in en wat zijn de voordelen hiervan?

 

Door middel van flexibele arbeidsvoorwaarden krijgen werknemers de keuze hoe ze hun arbeidsvoorwaarden willen invullen. Denk daarbij aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals onder andere:

• Auto, fiets, scooter van de zaak;
• Pensioen;
• Sporten via het werk;
• Telefoonkostenvergoeding.
 

Alles zelf bepalen is niet mogelijk, er zijn een paar uitzonderingen. Eén daarvan is het salaris, dit mag niet lager worden afgesproken dan het wettelijk minimumloon. Ook mogen er niet minder vakantiedagen worden afgesproken en opgenomen dan voorgeschreven volgens de wet. De gemaakte afspraken mogen tenslotte ook niet ingaan tegen de cao die van toepassing is op de organisatie of tegen de geldende wetgeving.

Flexibele arbeidsvoorwaarden zijn steeds meer in trek. Dit komt doordat personeelsbestanden steeds diverse worden én omdat werknemers de verhouding werk, privé en zorg beter op elkaar willen afstemmen. Op basis van eigen behoeftes en de levensfasen waarin een werknemer verkeert kan hij kiezen voor de arbeidsvoorwaarden die op dat moment voor jezelf van belang zijn.

Uit een onderzoek van adviesbureau Mercer is gekomen dat het zelf invullen van de arbeidsvoorwaarden zorgt voor een betere motivatie bij de werknemers en voor een hogere tevredenheid waardoor zij zich beter zullen inzetten voor de organisatie. Werknemers waarderen het over het algemeen als ze meer vrijheid krijgen. Deze flexibiliteit kan leiden tot een hogere werktevredenheid. Werknemers die meer tevreden zijn met hun werk, leveren meestal ook kwalitatief beter werk. Zo ontstaat er een wisselwerking!

www.attentix.nl

Terug naar het nieuws overzicht