Welke landen bieden het beste vooruitzicht op een baan?

Welke landen bieden het beste vooruitzicht op een baan?

Als recruitment bureau in de transport en logistiek houden we je graag op de hoogte van de laatste nieuws items.

In sommige landen vindt men gemakkelijker een baan dan in andere landen. In Europa scoort Nederland niet erg hoog als het gaat om de vooruitzichten op een baan. Volgens een  verschenen rapport (januari 2016) van Glassdoor Economic Research, behoort Nederland met meer dan 20% aan tijdelijke contracten tot de top in Europa, samen met Spanje en Portugal. Opvallend hoog, wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk (6%). Ben je op zoek naar een baan? Dan heb je volgens het onderzoek de beste vooruitzichten in Estland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk.

Nederland in de middenmoot wat betreft werkloosheidspercentage

De werkloosheid is bijzonder hoog in Griekenland en Spanje: ongeveer 25 procent van de beroepsbevolking. Nederland bevindt zich in een betere positie, met ongeveer zeven procent van de beroepsbevolking zonder werk. Noorwegen, Zwitserland en Duitsland overtreffen dit percentage met 5% of nog lager. Noorwegen heeft zelfs een werkloosheidspercentage dat lager is dan de helft van het Europese gemiddelde.

Jeugdwerkloosheid heeft dramatisch hoog niveau bereikt in sommige landen

De jeugdwerkloosheid (15-24 jarigen) is meer dan 50 procent in Spanje en Griekenland, bijna 43 procent in Italië, 35 procent in Portugal en rond de 25 procent in Frankrijk, Ierland en België. In Nederland is het percentage van de jeugdwerkloosheid (rond de 13%) onder het Europees gemiddelde, maar wel flink gestegen in vergelijking met 2008.

 

Nederland in top 3 van hoogste tijdelijk dienstverband

Tijdelijke contracten zijn vooral gebruikelijk in Spanje, Nederland en Portugal (meer dan 20 procent van de werknemers). In Noorwegen is het aandeel slechts acht procent, in het Verenigd Koninkrijk zes procent en in Estland drie procent. Onder jonge werknemers is het aantal contracten voor bepaalde tijd of tijdelijke contracten zelfs nog hoger, opnieuw met name in Spanje en Portugal. Estland heeft veruit het laagste percentage.

 

Het herstel van de werkgelegenheid is het beste in Duitsland

De ‘werkgelegenheidskloof’ vergelijkt de huidige werkgelegenheidspercentages met de cijfers van voor de crisis (2008). Het meest indrukwekkende werkgelegenheidsherstel is in Duitsland (2,8 procentpunten) en slechts in drie landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) is de werkgelegenheid zelfs gestegen tot boven het pre-crisisniveau. Nederland scoort gemiddeld.

De kloof is het grootst in Griekenland (-10,8 procentpunten), Spanje, Ierland en Portugal.

Toename van onvrijwillig deeltijdwerk in de meeste landen

Het aandeel van de mensen die parttime werken, maar liever fulltime werken is sinds 2008 overal toegenomen (met uitzondering van Duitsland, België en Zweden). Het aandeel is het hoogst in Italië (12 procent), Spanje (10 procent) en Ierland (9 procent) en het laagst in Oostenrijk, Zwitserland, België, Luxemburg, Noorwegen en Estland. Nederland ligt hiertussen met bijna vijf procent, wat boven het gemiddelde is.

Bron: Glassdoor Research Report

Terug naar het nieuws overzicht