Bij welk soort organisatie pas ik?

Bij welk soort organisatie pas ik?

recruitment logistiek professionals

Attentix kijkt verder dan een CV

Bij welk soort organisatie pas ik?

Als je weet wat voor soort mens je bent en wat je belangrijk vindt in het leven, dan is het zaak om daar een passende werkomgeving bij te zoeken. Iemand die van overzichtelijkheid houdt, heeft het misschien meer naar zijn zin als bibliothecaris of accountant dan als ontwerper bij een multimediabedrijf. Ook de cultuur van organisaties kan sterk verschillen, zelfs binnen een bepaalde branche of professie. Je gedijt pas ergens goed als de organisatiecultuur aansluit bij je aard.

Soorten organisaties

Grofweg bestaan er vier soorten organisatieculturen:

  • Rolcultuur. Hier bepalen formele rollen en hiërarchische lijnen de omgang tussen medewerkers. Procedures liggen vast en dingen gebeuren op afspraak. Zulke organisaties zijn doorgaans stabiel, voorspelbaar en soms bureaucratisch. Mensen die van zekerheid en vastigheid houden, passen vaak goed in een rolcultuur.
  • Taakcultuur. De taak (en niet de functie) is belangrijk. De gestelde doelen vormen het uitgangspunt voor wat er gedaan moet worden. Er worden geen dingen gedaan omdat ze 'nu eenmaal bij de functie horen' of 'altijd zo gaan'. De organisatie is flexibel en resultaatgericht. Veel creatieve of innovatieve organisaties hebben een taakcultuur. Mensen die inhoudelijkheid belangrijk vinden, passen vaak goed in een taakcultuur.
  • Existentiële cultuur (of persoonscultuur). Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar doen en laten. Medewerkers hebben een behoorlijke hoeveelheid autonomie en zelfstandigheid. Deze organisaties kennen geen baas of hooguit iemand die zelf ook meewerkt op dezelfde manier als de andere medewerkers. Voorbeelden zijn een advocatenbureau of een kunstenaarscollectief. Deze organisaties worden gekenmerkt door professionaliteit en vakmanschap.
  • Clubcultuur (of machtscultuur). In zulke organisaties is er vaak een charismatische leider die veel macht heeft en die bepaalt wat de organisatiedoelen zijn. Van de medewerkers wordt verwacht dat ze die doelen met hart en ziel onderstrepen. Het zijn vaak organisaties die een gat in de markt vullen onder aanvoering van degene die het gat in de markt heeft ontdekt. Dit soort organisaties kunnen ideële doelen hebben en heel succesvol zijn in het bereiken van die doelen omdat ze zo duidelijk zijn. De naam van de oprichter is vaak overbekend en wordt geassocieerd met de 'formule' van het bedrijf, ook nadat de oprichter de organisatie allang weer verlaten heeft. Maar ook de medewerkers zelf associëren zich in hoge mate met de organisatie en de doelen ervan. Denk bijvoorbeeld aan The Body Shop van Anita Roddick. Ook de maatschappelijk en politiek geëngageerde internetprovider Xs4all is een goed voorbeeld.

Ben je als mens erg gesteld op autonomie en activiteit, dan pas je waarschijnlijk minder goed in organisaties met een rolcultuur. Die cultuur ervaar je als een keurslijf. Voel je je gauw onzeker en heb je behoefte aan een regelmatige steun in de rug (met andere woorden, is jouw loopbaananker 'zekerheid/stabiliteit'), dan kan zo'n rolcultuur juist erg prettig zijn. Ben je idealistisch en wil je zinvol werk doen, dan kun je je op je plaats voelen bij een organisatie met een clubcultuur, op voorwaarde dat de doelen van de organisatie echt bij jou als persoon passen.

Behalve in de organisatiecultuur verschillen organisaties ook op andere punten en je moet je daarom afvragen welk soort organisatie bij je past:

  • Welk soort (branche, dynamiek, reputatie)?
  • Hoe groot?
  • Waar?
  • Met of zonder maatschappelijk belang?
  • Profit of non-profit?

Het type organisatie dat bij jou past, hangt behalve van je persoonlijkheid ook af van je loopbaanankers.

Heeft u een vacature of ben je op zoek naar de perfecte match neem vrijblijvend contact met ons op: info@attentix.nl of kijk eens op onze website www.attentix.nl

 

 

Terug naar het nieuws overzicht