10 Details waarop managers kandidaten beoordelen

10 Details waarop managers kandidaten beoordelen

werving en selectie transport en logistiek

​Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen. Details bepalen het oordeel van managers over kandidaten. Kandidaten bereiden zich uiteraard goed voor op een sollicitatiegesprek. En ze zorgen ervoor dat ze de juiste kleding aanhebben. Maar op sommige details letten ze minder. Juist die details waar managers hen op beoordelen.

Precies op de juiste tijd komen. Natuurlijk moet je op tijd komen. Maar het gaat verder dan dat. Recruiter Ryan Miller ziet graag dat kandidaten 15 tot 20 minuten te vroeg zijn. Ze tonen daarmee aan punctueel te zijn en een marge in te bouwen voor onvoorziene omstandigheden. Te vroeg is overigens ook weer niet goed.

Het eerste gesprek van de dag. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de voorkeur vaak uitgaat naar de eerst voorgelegde keuze. Kandidaten moeten dus proberen zo snel mogelijk aan tafel te komen bij een recruiter. En kun je als kandidaat kiezen voor een tijdstip, kies dan voor de vroegste mogelijkheid.

Wees eerlijk op en over je cv. Neem geen loopje met de waarheid. Gebruik de juiste functiebenaming en overdrijf je werkzaamheden en verantwoordelijkheden niet. Als een recruiter erachter komt dat je de waarheid wat oprekt laat dat een hele slechte indruk achter.

Het juiste huiswerk doen. Natuurlijk bezoek je de website van de organisatie waar je solliciteert. Maar beperk je niet alleen tot de homepage. Kijk ook naar artikelen over de organisatie. Check de verschillende social media-kanalen. Dat zal je gesprekspartner opvallen en appreciëren.

Stel goede vragen. Als je je huiswerk goed hebt gedaan kun je hele goede vragen stellen en maak je indruk. Vraag bijvoorbeeld hoe de missie van de organisatie tot uitdrukking komt op de werkvloer. Of stel vragen over de omgeving waarin de organisatie opereert.

Goed overkomen via de telefoon. Als je sterk en positief overkomt via de telefoon heb je een streepje voor. Kom je vol zelfvertrouwen over? Ben je enthousiast om meer over de baan of het bedrijf te horen? Beantwoord je vragen zonder aarzelen? Allemaal positieve tekenen.

Aanwijzingen opvolgen. Volg aanwijzingen die in de vacature gegeven worden op. Als om een motivatiebrief gevraagd wordt, zorg dan dat je deze schrijft. Anders faal je al meteen voor de eerste 'test'.

Omgang met ondersteunend personeel. Sommige recruiters vragen aan portiers, assistenten en receptionisten wat hun ervaringen met jou zijn. Zorg dus dat je voor iedereen vriendelijk bent en dat je altijd professioneel overkomt. Eigenlijk moet dat een no brainer zijn natuurlijk.

Toon kwetsbaarheid. Als gevraagd wordt naar je tekortkomingen, draai dan niet het geijkte verhaal af over "je werk te serieus nemen" of "teveel hooi op je vork nemen". Laat je kwetsbaarheid zien. Beschrijf een uitdaging waar je voor staat en hoe je deze aanpakt. Dat toont dat je het zelfvertrouwen hebt om te praten over je imperfecties en hoe je daar mee omgaat.

Leer van je verleden. Ook over slechte ervaringen in het verleden moet je niet te negatief praten. Vertel wat je ervan geleerd hebt en hoe je dat in de toekomst toe gaat passen.

Bron: Fastcompany
Werving en selectie logistiek
Recruitmnet logistiek en transport

Terug naar het nieuws overzicht